Naar categorie: Zuren

Azijnzuur

Azijnzuur is een zwak zuur met een kenmerkende stekende geur het is na mierenzuur het eenvoudigste carbonzuur en de wetenschappelijke naam was vroeger dan ook methaancarbonzuur. Zuiver watervrij azijnzuur wordt ook wel ijsazijn genoemd en is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 graden stolt tot heldere kristallen (vandaar de naam ijsazijn).

De belangrijkste toepassingen van azijnzuur zijn:

  • Als grondstof in de polymeerchemie (plastics, lijm)
  • Met alcoholen vormt het esters die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden
  • Het zuur en zijn zouten worden in de voedingsindustrie gebruikt als smaakstof, conserveermiddel of zuurte regelaar
  • Als schoonmaakmiddel
Azijnzuur 70% Azijnzuur 100% (glaciaal) Schoonmaakazijn FOOD grade azijnzuur

Beschikbare verpakkingen

Ex. BTW Incl. BTW
Glaciaal Azijnzuur Glaciaal Azijnzuur Produkten
Azijnzuur 70% Chemisch zuiver in diverse verpakkingseenheden Produkten
Schoonmaakazijn Schoonmaakazijn Produkten
Foodgrade Azijnzuur FOOD grade azijnzuur Produkten
Azijnzuur 80% 100ml 100ml 80% in een glazen flesje €1.61 €1.95 4 Bestellen
Azijnzuur 40% 1L Azijnzuur 40% 1L €4.09 €4.95 Bestellen
Azijnzuur 80% 1L 1000ml 80% azijnzuur in een HDPE fles €4.92 €5.95 Bestellen

Chemische Eigenschappen

UN: 2790
IUPAC: Ethaanzuur
Formule: CH3COOH
CAS Nr:64-19-7
Mol. Massa: 60.05
Dichtheid: 104.92   gr/ml
Smeltpunt: 16.60 °C
Kookpunt: 117.90 °C

Gevarenaanduidingen

Bijtend Irriterend
Opslag: In een afgesloten glazen fles in een goed geventileerde ruimte. Reageert heftig met basen

H226 - Ontvlambare vloeistof en damp.
H314 - Veroorzaakt ernstige brandwonden

Voorzorgsmaatregelingen

Werk: Uiterst voorzichtig behandelen, gebruik makend van zuurbestendige handschoenen en een gezichtsmasker.