Naar categorie: Zuren

Azijnzuur

azijnzuur acetic acid Azijnzuur is een zwak zuur met een kenmerkende stekende geur het is na mierenzuur het eenvoudigste carbonzuur en de wetenschappelijke naam was vroeger dan ook methaancarbonzuur. Zuiver watervrij azijnzuur wordt ook wel ijsazijn genoemd en is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 graden stolt tot heldere kristallen (vandaar de naam ijsazijn).

De belangrijkste toepassingen van azijnzuur zijn:

  • Als grondstof in de polymeerchemie (plastics, lijm)
  • Met alcoholen vormt het esters die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden
  • Het zuur en zijn zouten worden in de voedingsindustrie gebruikt als smaakstof, conserveermiddel of zuurte regelaar
  • Als schoonmaakmiddel

Beschikbare verpakkingen

Ex. BTW Incl. BTW
Glaciaal Azijnzuur Glaciaal Azijnzuur, ijsazijn Produkten
Azijnzuur 70% Chemisch zuiver in diverse verpakkingseenheden Produkten
Schoonmaakazijn Schoonmaakazijn Produkten
Azijnzuur 80% 1L 1L 80% Food Grade in een HDPE fles €4.92 €5.95 Bestellen

Chemische Eigenschappen

UN: 2790
IUPAC: Ethaanzuur
Formule: CH3COOH
CAS Nr:64-19-7
Mol. Massa: 60.05
Dichtheid: 104.92   gr/ml
Smeltpunt: 16.60 °C
Kookpunt: 117.90 °C

Gevarenaanduidingen

Bijtend
Opslag: In een afgesloten glazen fles in een goed geventileerde ruimte. Reageert heftig met basen

H226 - Ontvlambare vloeistof en damp.
H314 - Veroorzaakt ernstige brandwonden

Voorzorgsmaatregelingen

Werk: Uiterst voorzichtig behandelen, gebruik makend van zuurbestendige handschoenen en een gezichtsmasker.